Mengurangkan Komputer Hang Semasa blogwalking






Assalamualaikum..
Pernah tak korang guna komputer tiba-tiba jadi lembab? sakit hati kan. Masalah 
macam ni banyak kali berlaku kat Admin terutama bila blockwalking. Admin jumpa salah satu 
penyelesaian yang agak berkesan .. :)  Cara nya mudah ikut langkah dibawah


Step1. Rightclick di desktop, Pilih New – Shortcut


Step2. Korang letak kod ni kt location of the item.

%windir%\system32\rundll32.exe advapi32.dll,ProcessIdleTask

Step3. Klik next

Step4. Pastu nama shortcut ikut kesuian korang la nak letak nama apa.


Haa... tekan finish siap... Semasa Pc korang jadi lembab macam siput korang tekan 
bende alah tu. Mengikut pengalaman Admin memang menjadi.



Cara ke 2.

Buka program notepad pada PC atau laptop korang dan letakan kod kat bawah ni FreeMem=Space(64000000) , Korang boleh ubah ukuran space jadi lebih besar
berdasarkan pc korang.

Simpan fail notepad tadi dengan nama apa pon yang korang suka contohnya  "RAMcleaner.vbs"
bagi lokasi korang pilih la hendak letak mana bagi mudah korang klik.


Selamat mencuba :)

0 comments:

Catat Ulasan