Buat Windows Vista Boot Laju




Assalamualaikum..
Haa..ramai yang tanya kan cara untuk boot vista laju.. ni serba sedikit nak lajukan boot window vista korang.. so ikut ja step dibawah.


Step 1. Start>run>regedit


Step 2. Ikut seperti dibawah

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters 

Step 3. pastu korang tengok belah kanan double klik EnablePrefetcher pastu korang setkan pada 0.

Step 4. korang cari key ni plak 

HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management

Step 5. cari key nama ClearPageFileAtShutdown ..(kalau xde korang buat key baru right klik pastu pilih REG_DWORD bagi nama ClearPageFileAtShutdown setkan pada 0.

Step 6.Cari key ni plak pstu modify WaitToKillServiceTimeout jadikan 1000

HKEY_LOCAL_MACHINE/SYSTEM/CurrentControlSet/Control

Note: WaitToKillServiceTimeout<---- jangan korang pepandai buat 0.. nanti ade plak data korang yang disave lepas restart tiba2 hilang.. hehe..

tu jela setakat ni.. Nanti klu lembab gak Admin updated lagi.. amalas nak menaip.. keh3.. :)
Selamat mencuba Dan Selamat berpuasa

0 comments:

Catat Ulasan