Cara Buat Password Pendrive


Adakah korang ada menyimpan data yang sensatif dalam pendrive?
Jadi Admin rasa korang sepatutnya menyimpan data tersebut dengan lebih hati-hati. 
Admin mencadangkan korang untuk membuat password dalam pendrive korang untuk langkah berjaga-jaga bak kata pepatah sediakan payung sebelum hujan.. keh3..

Trik kali ini Admin akan berkongsi cara untuk membuat password di pendrive korang 
tanpa menggunakan software pada windows vista atau windows 7. Ini adalah
salah satu kelebihan yang ada pada windows vista dan 7 yang windows xp tidak ada.
So korang follow je la langkah-langkah yang Admin sediakan dibawah.:)


Step1. Masukkan pendrive yang korang nak buat password ke komputer.
Step2. Klik start search Bitlocker macam gambar kat bawah ni



Step 3. Pilih yang atas Bitlocker drive encryption pastu klik

Step 4 Turn on Bitlocker untuk pendrive.



Step 5. Popup window akan keluar pastu korang isi la password apa-apa sekali pon.



Step 6. Selepas next, Simpan key itu ditempat yang selamat kerana recoverykey 
ini boleh digunakan jika korang mengalami lupa ingatan terhadap password keh3..




Step 7. korang tekan Encryption.








Step 8. selepas siap semua proses kita buat tadi akan ada simbol log macam gambar dibawah






Selesai.. selamat mencuba..
Sorry sebab  entry yang selengerr ni... :) cheer

0 comments:

Catat Ulasan