Cara Lock Folder Secara Manual




Assalamualaikum..

Admin ajar korang cara untuk lock folder tanpa menggunakan sebarang software

Step 1. Korang buka notepad pastu copy paste koding dibawah dan simpankan pensil.bat

if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
:CONFIRM
echo Are you sure u want to Lock the folder(Y/N)
set/p "cho=>"
if %cho%==Y goto LOCK
if %cho%==y goto LOCK
if %cho%==n goto END
if %cho%==N goto END
echo Invalid choice.
goto CONFIRM
:LOCK
ren Locker "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
echo Folder locked
goto End
:UNLOCK
echo Enter password to Unlock folder
set/p "pass=>"
if NOT %pass%==type your password here goto FAIL
attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Locker
echo Folder Unlocked successfully
goto End
:FAIL
echo Invalid password
goto end
:MDLOCKER
md Locker
echo Locker created successfully
goto End

Step 2. lepas save korang double click 2 kali untuk buat folder locker. 

Step 3. Lepas save namakan locker pada lokasi yang same korang save fail tadi.. 

Step 4. Korang ambil fail yang korang nak lock dalam folder tersebut.Korang double klik 
pada batch fail tersebut untuk lock folder itu.


Step 5. Kalau korang nak unlock fail intu korang just double klik pastu nanti akan keluar
prompt mntak password.. masukkan password.. kah3.. settle..

Korang xpaham tingglkan komen sebab aku pon kurang paham apa yang aku terangkan kah3..











5 comments:

Tanpa Nama berkata...

jadi tu jadi tapi folder jadi hidden jew.. nk setting password x jadi.

olan77 berkata...

memang tak paham langsung

Tanpa Nama berkata...

bodo2 je ni mesti copy paste org punye blog..bengong

Tanpa Nama berkata...

terbaik bro!!!

Unknown berkata...

tukar pass macam mana bro

Catat Ulasan