Tips melajukan komputer anda


(1) Untuk mempercepatkan proses shutdown
Kengkadang xp nie lambat tul nak shutdown,tahu kenapa?sebenarnya lagu shutdown tu yang membuat dia lambat nak mati,jadi kita kena disablekan sound scheme kat shutdown tu,caranya:Klik dekat Start-----control panel----sound-----speech audio&device----change The Sound Scheme,sekarang tengok kat kotak program events tu cari "Exit Window" pastu ko gantikan sound daripada "xp shutdown sound" kepada "none".apply dan ok..siap....

(2) Mematikan amaran "error reporting"
Bla kita tengah copy,atau nak bukak program,atau nak tutup sesuatu program,tapi program tu macam lambat jerk nak mati,jadi kita paksa2 dia untuk exitkan dia,nanti keluar, "This Program Not Responding" lepas tu pilih End Now ata cancel,bila kita end now jerk,dia akan kuar error report,lepas tu dia suruh contact microsoft dan suruh send atau not send,kalau connect internet tak per lah, ini tak conect,kan macam menyemak jerk tu,jadi kita disablekan dia dengan cara:Klik kanan dekat icon my computer tu,klik properties,klik tab advance,klik error reporting kat belah bawah tu,kita disablekan error reporting.

(3) Untuk Menambah kelajuan perfomance(perlaksanaan) window XP
Di dalam salah satu folder di system window (drive C) tu akan mengandungi beberapa dan sering menyimpan beberapa file yang tak diperlukan dan dan boleh dibuang dan yang akan memberatkan drive c,apakah folder tu?nama folder tu "Prefetch",ok sekarang kan dalam folder tu akan terdapat banyak sekali file2 yang tak berguna(junk) jadi kita buang file tu dalam tu semua,jangan ko buang folder dia sudah.caranya:Pergi Ke Drive C,Klik window ,klik perfecth,tengokkkkk,kan ada banyak file2 keparat kat situ,apa lagi buang lah,tak kan nak buang pun aku nak ajar....takut?takderr lahh jangan risau,takder benda punya..aku jamin...di nasihatkan buaang file2 keparat tu setiap minggu,tapi kalau aku,aku buang tiap2 hari,pasal tiap2 hari dia keluar hasil dari setiap program yang kita bukak .

(4) Cara Kedua Meningkatkan Perfomance window XP
Tweak.Biasa kita dengar nama tu,tweak tu kalau dalam bahasa melayu dia "memulas"maknanya kita pulas window kita untuk adjust tulisan,penggunaan mouse,scroll dan memacam lagi,walaupun kita dah puas pulas2 tu tak nampak kesan jugak dan perfomance window kita masih lemau lagi..jadi kita tingkatkan lagi perfomance window kita dengan: kita pergi kat Icon my computer klik kananpropertiesadvancedperfomancesetting(perfo mance option)visual effectcustom.dekat custom tu kita disablekan benda nie semua:
Fade or slide menus into view
Fade or slide ToolTips into view
Fade out menu items after clicking
Show Shadows under menus
Slide open combo boxes
Slide taskbar buttons
Use a background image for each folder type
Use common tasks in folders
Siap dah…cuba tengok performance window kita,agak laju sikit kan,tapi ada di antara effect kat situ kalau kita disablekan akan memberi kesan pada setiap window drive/folder yang kita bukak akan hilang menu kat belah kiri tu iaitu kalau disablekan use common tasks in folder..dia jadi cam window biasa jerk…tapi ok jugak takder masaalah,Cuma kureng sikit jerk…. Ok selesai…

(4) Mengurangkan 10 saat waktu menunggu ketika scandisk berlaku
Kalau pc kita,kita tutup dengan cara tutup cam tu jerk,akan kuar scandisk untuk check system kita,jadi kengkadang agak lama,untuk kurangkan 10 saat kau menanti,ko ingat 10 saat tu sekejap ker,memacam leh jadi dalam 10 saat,jadi kita kurangkan 10 saat tu,caranya: pergi dekat "run" taip cmd dan ok,akan kuar satu paparan command promp cmd.exe,sekarang ko taip benda nie CHKNTFS /T:4 simbol 4 tu adalah lamanya ko menunggu,maknanya ko menunggu 4 second,kalau tak jadi cuba sampai jadi yerk….kalau ko punya file system masih FAT,mungkin tak jadi kot..

(5) DMA di IDE Device
Kebanyakan cd rom sebenarnya bersesuaian kepada DMA mode sebagai IDE device dan sebagai slave pada primary IDE dan secondry IDE channels , tapi kalau kita tengok window XP nie ianya tetap set PIO only sevagai default,jadi kita kenalah tukarnya sendiri caranya: Klik kanan mycomputermanagedivice managerIDE ATA/ATAPI Controllersklik dua kali dekat primary IDE channelAdvanced SettingDevice 1Transfer Modetukar dari PIO only kepada DMA if availableklik okreboot …..selesai.. P/s:kalau kita ada cd rom dua ker atau ada cdwriter, adjust setting dia pun sama gak..

(6) Mempercepatkan lagi loading internet explorer
Bagi yang connect internet tu,IE ni terlalu penting untuk melayari internet,kengkadang bila kita klik dekat icon IE tu dia akan lambat load disebab kan dia akan terus load web page microsoft.com(home),bila dah load webpage,maka akan lambat keluar,jadi kita setkan nohome untuk dia,caranya:
Pergi CProgram FilesInternet ExplorerIEXPLORE.EXE dekat addres atas tu tambahkan -nohome...ok dah laju dah IE kita ....Ataupun kita leh setkan about blank dekat IE tu,jadi bila kita klik IE dia tak akan load webpage,caranya: Kita pergi kat desktopklik kanan icon IEdekat Homepage tu klik about blank... ok settle...

(7) Membuang atau disable Messenger pada tray
Bila kita tengok ada Messenger kat tray bawah tu,macam bosan jerk,lagi pun benda tu bukannya ramai yang main,tapi kalau yang main messenger tu aku mintak maaf lah,pasal aku tak minat.pada ku benda menyemak jerk dekat tray tu,dan jugak dia menggunakan memory untuk dia duduk kat tray tu,jadi bagi sapa2 yang sepahaman dengan aku bahawa benda menyemak jerk jadi elok lah kita buang dia,cam mana?caranya:Pergi C:Program FilesMessengerkita tukar nama dia kat Folder Messenger dengan nama MessengerOFF...cara nie kengkadnag tak jadi disebabkan hinder System perfomance,jadi,cara lainnya dengan cara yang memang menyatakan bencinya pada messenger tu ialah dengan buang jerk folder Messenger dekat program file tu...selesaiiiiii... Kalau cara nie tak berkesan email aku untuk aku kuarkan cara yang lain lak...

(8) Mengaktifkan Window Product activition(WPA)
Kalau kita gunakan installer window "window XP release candidate 1(build 2505)"contohnya,kita hanya dibenarkan menggunakan produk itu untuk 2 minggu sahaja,selepas itu window dah tak boleh di digunakan lagi disebabkan kita tak mengaktifkannya,jadi bagi pengguna pc yang tak der connect internet,susah untuk mengaktifkannya.Sebagai mana kita ketahui bahawa setiap ciptaan dari manusia nie pasti tak sempurna,jadi kita akan active kan dia tanpa conect internet caranya: RunregeditHkey local machine softwaremicrosoftwindows NTcurent versionWPA events,klik disitu dan akan keluar paparan panel disebelah kanan,cari "oobitimer"klik dua kali di situ dan akan keluar paparan value data,maka kita tukar lah salah satu nombor kat situ(sekali kita delete nombor akan terdelete dua digit dekat situ tukar dua2 tu) ikut sesuka hati nombor yang kita nak letak lepas tu klik ok.dan keluar regedit...selepas tu kita pergi run taip perkataan nie dekat run %systemroot%system32oobemsoobe.exe /a ataupun yang nie oobe/msoobe /a maka akan keluar paparan window product activate dan kita pilih "activate by phone" klik next dan keluar screen lagi satu dan kita pilih "change product key" dan kita masuk kan key nie DTWB2-VX8WY-FG8R3-X696T-66Y46 selepas tu update dan matikan semua program terus reboot balik...ok lepas dah boot,cuba ko taip oobe/msoobe /a dekat run..... "Windows is already activated "tengok kan dah active window kita...jadi tak yah lah format2 lagi...dulu aku terseksa kena benda nie pasal aku Cuma ada cd setup window jenis nie jerk..maklum lah hidup kat perantauan . aku gembira sekarang...sebenarnya ada banyak cara lagi,tapi lain kali lah aku keluarkan cara lain..test nie dulu yer bagi pengguna release candidate 1(build 2505)

(9) Menambah kecepatan untuk pergerakan di start menu
Dekat start menu tu bila kita klik dia akan keluar isi kandungan start menu tu dengan keadaan yang lambat dan terlalu lambat bila dah penuh sangat program kat situ,kadang tak penuh pun dia lembab ...ada cara untuk mempercepatkan dia sampaikan tak sempat ko nak klik dia terkeluar sendiri..caranya: Pergi Run Taip regedit HKEY_CURRENT_USER Control Panel Desktop MenuShowDelay ok dekat situ kuar value untuk menu show delay,kalau default dia 200 jadi kita tukarkan dia kepada bilangan yang paling kecil lagi iaitu 0 klik ok reboot,tengok kan dah selesai dah..laju tak…kalau tak laju gak..beli computer baru confirm laju…

(10) Cara Mudah Untuk Mengubah Kebesaran cache (adjust large cache)
runregeditHKEY Local MachineSystemCurrent control setcontrol session managermemory management tukar kepada 0 atau pun 1 pada value ..

 
(11) Mematikan "system restore" untuk mendapat space bagi setiap drive
Bagi kebiasaan window xp nie dia akan menyimpan backup untuk system file di System Volume Information folder.Ini akan memakan sedikit ruangan space dalam hard disk tu.Kalau ko tak nak system nie hidup ko boleh matikan,takder kesan apa pun,Cuma takder backup file jerk…cara nya: control panel system klik system restore tandakan pada kotak "turn off system restore on all divice" apply lepas tu ko boleh delete folder system volume information …. Dengan syarat dekat view kena show hidden file and folder..baru ko leh nampak folder dia.

(12) Disablekan Xp boot logo
Untuk mendisablekan logo xp "splash screen" nie bukannya susah sangat..dan sekali gus akan mencepatkan lagi proses boot kita..caranya: pergi run taip edit boot.ini lepas tu isi kat situ /noguiboot dan /fastdetect pastu save dan restart ok simple jerk…..

(13) Menghilangkan Folder Shared Documents dalam my computer
Biasa kalau kita bukak my computer tu akan terdapat susunan drive,my documents,floppy dan cd rom…jadi sekarang kalau kita nak hilangkan folder shared documents tu dan tinggalkan hard disk drive dan device with removeable with storage maka caranya cam nie: gi dekat run regedit HKLocal Machine Software Microsoft Windows Current Version Explorer My computer Name Space Delegate folder klik dua kali kat delegate folder dan kita akan nampak subkey nie {59031a47-3f72-44a7-89c5-5595fe6b30ee} dan kalau ko delete subkey nie maka hilanglah shared documents dalam my computer tu.. dan kalau kau nak ada kan dia balik ko copy key kat atas tu kau pergi cara asal nak bukak delegate folder tu dan bila ko dah sampai kat situ ko klik kanan kat delegate folder,klik new,dan akan kuar subkey kat situ ko paste kat situ balik,nanti ada lah tu balik.....sebab ada sesetengah computer leh run cam biasa ada sesetengah lagi akan kuar masaalah bila kita nak refresh desktop....selamat mencuba......

(14) Menghilangkan "welcome screen" Ketika memulakan window XP
Gi run regedit Hkey_Users Default Control panel Desktop Font Smoothing (string value)' ko setkan 2
Hkey _Users Default Control Panel Desktop Font Smoothing Type (Hexademical Dword Value ) 'Pun ko set kepada 2 ..cuba rebbot,hilang tak kalau tak hilang,amik pemadam padam lahh....

(15) Shorcut untuk window XP
Windows: Display the Start menu
Windows + D: Minimize atau restore semua window yang dibuka
Windows + E: Explorer Window
Windows + F: Window untuk Search Result
Windows + Ctrl + F: Paparan Search
Windows + F1: Paparan Help dan Support center
Windows + R: Paparan Run
Windows + break: Paparan System Properties
Windows + shift + M: Undo minimize all windows
Windows + L: Untuk Log Off
Windows + U: Paparan Utility Manager

(16) Group Policy Untuk window Xp
Tak ramai orang tahu tentang group policy nie..group policy ni banyak dapat membantu pengguna window xp untuk menambah tokok dan mengurangkan apa yang terdapat pada perjalanan sistem window XP selain daripada penggunaan regedit...cara menggunakan "group policy" nie taip gpedit.msc dekat run,lepas tu terbukak lah group policy tu,macam2 ko boleh kat situ antaranya: mematikan sistem launching cd oleh xp pada setiap kali di masukan pada cdrom,membuang status massage pada logon ,logoff,shutdown,membuang error reporting,menjalankan program exe pada logon,script visible dan memacam lagi,ko tengok jer lah kat situ lepas tu ko pilih lah mana yang ko suka,segala penjelasan dia ada kat situ,dan aku rasa ianya lebih senang daripada kalau ko nak cari setting dekat regedit.....kalau tak mahir BI letak kamus inggeris melayu kat sebelah macam aku..... :

(17) Mendapatkan status admin pada window XP
Kalau ko tengok bebetul window xp (samada PROFESIONAL ataupun HOME) kau akan dapati terdapat satu akaun milik administor dan satu lagi milik kau dan jugak dalam status administor,admin?siapa admin tu?ko ker?...sebenarnya admin dalam window xp nie ada lah orang yang tak wujud tapi dia ada kat situ macam dia wujud jerk,cuba ko tengok misalnya ko tengah jalankan sesuatu program tapi program tu rosak,atau tak leh install atau apa saja masaalah yang keluar satu screen mengatakan suruh ko merujuk pada admin..nak rujuk macam mana,sedangkan computer tu ko punya,ko ler patutnya jadi admin..jadi kalau kita nak buang status administor yang takder nama tu...sekarang ko nak jadi admin kan,jadi ko buat cam niee: Ko restart lepas tu sedang proses reboot sebelum keluar lambang window lagi ko tekan F8 banyak kali masa pada safe mood dah masuk situ ko log sebagai administor,lepas ko masuk situ ko gi control panel,ko tukar password dia dan ingat password tu,ok lepas tu restart balik,ko akan dapati akaun administor tu dah hilang dah dan sekarang hanya ko sorang jerk admin..settle..

(18) Membuat Disket Pemusnah password (password Reset)
Bagi mereka yang menggunakan pc yang di kongsi ramai,mungkin pada pc tu akan terdapat beberapa akaun dan siap dengan password protection...sebagai mengambil langlah berjaga2 mungkin kita terlupa akan password kita,jadi kita perlu bersiap sedia sebelum kita tak boleh login akaun kita.untuk membuat "password reset disk" nie caranya : Pergi ke control panel user account pilih akaun anda Lihat di paparan sebelah kiri terdapat menu Related Task klik prevent forgetten password dan ikuti arahan kat situ ,bila dah siap jaga disket tu daripada di pakai orang lain .....

(19) Untuk membuang "Page File" ketika shutdown
Apa tu page file?aku pun tak tahu :..apa pun kalau ko nak cuba ko boleh cuba lah yerk....Cuma yang aku tahu ketika tu benda tu ada kena mengena dengan memory lahh...aku dah cuba dah,kesannya ko tengok sendiri lah yerk...kita kena berani cuba benda2 cam nie,baru leh buat windows versi melayu : ...caranya :
Control Panel Administrative tools local policies security options shutdown :enablekan dia ….lepas tu ko restart…. Dan untuk mereka2 yang tahu tentang page file nie, sila beri tindak balas untuk pengetahuan aku dan sesiapa sahaja yang ingin mengetahui tentangnya….

(20) Untuk meletak nama kita pada titlebar window media player
Tak teringin Ker korang nak letak nama sendiri kat software2 dalam window nie..Contohnya Kalau ko nak letak nama kat title window media player,dia akan jadi cam nie "Media Player provided by Seventh.Tech® . Tu kalau kau letak nama aku ler,jadi ko mesti nak letak nama sendiri kan,ok aku tunjukan caranya cam nie:run regedit HKEY_Current User_ Software Policies Microsoft ok pas tu ko klik kanan kat microsoft tu,ko buat subkey baru (new-key)dan ko letak nama dia WindowsMediaPlayer ..and then ko klik kanan kat key yang baru ko buat tu dan buat string baru (new - string value) dan namakan dia sebagai title bar... dan lagi lepas tu ko tengok kat screen sebelah dia ada benda nie REG_SZ,Value Name(title Bar)...Ko klik dua kali kat value name tu dan letak lah nama yang ko nak letak,dia akan jadi sebagai title bar pada window media player ko tu..lepas tu keluar dan reboot...see,your window media player have been provied by your name..suka tak?

(21) Defrag semua drive seminggu sekali..
Emm niee tips simple jerk,pasal nie tips aku yang paling last,jadi aku dah tak tahu nak letak apa,aku letak lah nie,kalau korang dah tau tentang defrag niee, tak perr lah,aku Cuma nak cakap kat orang yang tak pernah defrag..defragment nie dapat menambah dan meningkatkan performance window kita jugakan¦mungkin kengkadang window kita macam berat jerk.jadi kita defrag lah¦sebagai langkah penjagaan pc kita¦caranya : pergi kat start All program accessories system tool Disk Defragmenter ..pas tu defrag lerr sesatu tu..dan tambahan lagi..ada jugak file yang memberatkan kan dalam pc kita.. file apa tu ?ko taip *.chk *.tmp *.bak dekat search lepas dah kuar semua file2 tu ko delete semua tu. Ok selesai..ringan sikit pc korank..

0 comments:

Catat Ulasan